10. feb. 2008

Kdo rabi sklanjanje?!

Pred kratkim je nekoga zanimalo, kaj je sklanjanje. Po odgovor je prijadral na ta blog, pa takrat se ni mogel najti odgovora. Ker pa sem znana po svoji dobrosrcnosti in izpolnjevanju raznih jezikalnih zelja, bom poskusila razloziti, kaj je sklanjanje.

Sklanjamo lahko glavo. To pomeni, da je ne drzimo pokonci in imamo upognjen vrat. Sklanjamo lahko tudi sebe, kar pomeni, da se upogibamo. Recimo, ko pobiramo krompir (kar seveda pogosto pocnemo).

Ce pa (slovnicno) sklanjamo besede, jih samo metaforicno pre(po)gibamo. Sklanjamo lahko samo pregibne besedne vrste (to so tiste, ki jih lahko pregibamo, razumljivo, kajne?), pa se to ne vseh. Sklanjamo samo samostalnike in pridevnike. Glagole pa spregamo. Simpl ko keks.

Sklanjanje je tisto pocetje, ko se sprasujemo: kdo ali kaj?, koga ali cesa?, komu ali cemu? ... (In odgovarjamo: glava, glave, glavi, glavo ...; jaz, me(ne), m(en)i ...; pes, psa, psu ...; rdeca, rdece, rdeci ...) To pocnemo, ker nekateri glagoli (ti so pac strasno zahtevni) zahtevajo dolocene sklone. Skloni imajo seveda imena (pa stevilke tudi), ampak za pravilno rabo sklonov imena niso pomembna. Pomembno pa je, da glagol skombiniramo s pravo vprasalnico.

In se pomembneje: nekaterih besed ne sklanjamo. Recimo: prislovov ne sklanjamo. Zato bomo rekli, da smo bili v vec restavracijah, nikakor pa ne bomo rekli, da smo bili v vecih trgovinah (inflacija pa to).

O spreganju pa kdaj drugic.

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Pred leti je prišel v Ljublano iz Egipta bodoči študent.Pogoj je bil,da napravi sprejemni izpit iz slovenščine.Ker mu nikakor ni šlo je profesor obupal in mu predlagal,da naj pove nekaj o svojih faraonih.Stem se je bodoči študent takoj strinjal in razložil.
Faram jaz
Faraš ti
FARAON

Aelfsciene pravi ...

Hihi, pa je prisel pod sklanjanje primer za spreganje ;)

BTW, poleg glagolov so lahko za sklanjanje krivi se predlogi (isti glagol, drug predlog, drug sklon: sedim na mizi; sedim pod mizo).

Sicer pa blazno luskan post :D

Nina pravi ...

Anonimni, mogoče bom pa tvoj primer enkrat uporabila za spreganje :D

Aelfciene, hvala za dopolnitev. Sem pa prepričana, da bi se dalo zagovarjati tezo, da je predlog globinsko del glagola :D Če ne bi bilo to slišati preveč nemško in bi me puristi obglavili ob takšnem bogoskrunstvu ... :D

krfjolca pravi ...

Tele tvoje razlage gredo definitivno copy/paste v moje priprave :D LOL

Nina pravi ...

Pišuka, bom morala začeti avtorske honorarje pobirat ;)