5. feb. 2008

Besedila

O puhlih in skopih besedilih letošnje EME niti ni vredno izgubljati besed.

Po drugi strani pa se človek vpraša, kaj je huje: besedila, ki premorejo približno dva stavka (recimo: "Uuu, aaaa, za skupaj sva midva! Uuu, aaaa, jutri se bova skupaj sankala!"; če slučajno kdo posname komad s takim besedilom, prosim za posnetek, hvala), ali kvaziumetniška besedila brez repa in glave, ki se delajo, da so huda poezija, ker itak nihče ne šteka (ne bom dala primerov, ker se mi niti ne da ...)?

Potem me zanima še, zakaj izvajalci (ki so nenazadnje res le še izvajalci) naročajo besedila za komade pri raznih besedilopiscih, ki se lahko pohvalijo z "besedili", ki govorijo o policajih ali bananah ali celo o izvajalcu samem, ki si pljuva v obraz. Ne morem pomagati, ampak to res niso neke veličastne reference, zaradi katerih bi kar tekla v objem tekstopisca. (Po drugi strani pa je tudi besedilo Lange bojda napisal Feri Lainšček. Heh.)

In zakaj se izvajalci, za katere bi bilo bolje, če bi ostali le izvajalci, lotijo tudi pisanja besedil? Nepremostljivi mostovi so pač resnično nepremostljivi (hvala, Aelfsciene, brez tebe ne bi tega paradoksa nikoli oodkrila :)).

Pa še nekaj me moti: če že razumem, da lahko doživeto pojejo o razočaranjih, ko kar sijejo od sreče (hm, a ste opazili, kako veselo se smehljajo nekatere, ko javkajo o osamljenosti, zapuščenosti in podobnih tegobah?), mi res ni jasno, kako se lahko deklič, ki kaže okrog 16 let (če spregovori, pa še par let manj), poistoveti z divjim komadom, v katerem tuli, da ima dovolj, da jo moški izkorišča ...

21 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Čakaj, čakaj! Ti vihaš nos nad besedili na Emi? To ni še nič, poglej tole:

http://www.rtvslo.si/kultura/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=2&c_id=41782

"Lainšček, priznan slovenski pisatelj, pesnik in scenarist, je za MMC povedal, da je bilo letos v finalu Eme več dobrih besedil kot običajno. Všeč mu je, da se raven kakovosti dviga."

Ta izjava je dejanska katastrofa. No, Lainšček se s pisci popevkarskih besedil seveda zlahka kosa, povsem druga zgodba pa je njegovo pesniško ustvarjanje, ki praktično ni vredno omembe. Je dober prozaist, njegovo poezijo pa si upam označiti za popoldansko.

Ulmiel pravi ...

Lainšček, če se prav spomnim, je napisal besedilo tudi za Hagato bend (neki takega). Nejgova izjava, ki jo citira hugo, pa mi je očiten pokazatelj, da, ali ga dobro plačujejo za take besede, ali pa ni baš dober naslov za kvalitetna besedila.

In že zdavnaj ni več važno besedilo. Že zdaaaaavnaj. Zato pa lahko 16-letna punca tuli na skejtarčka da ji je dovolj. Takle mamo. Za prava besedila pa raje poslušam kaj, kar EMA nikoli v življenju niti videla ne bo. :)

Nina pravi ...

Seveda je Lainscek pristojen za presojanje besedil na Emi, saj je sam napisal kar dve ;) Sicer sploh nisem govorila o besedilih na Emi, se pa, jasno, strinjam z obema :)

Se vedno pa ne vem, po kaksnem kljucu se tile nasi "popevkarji" odlocajo za besedilopisce. Kaksen predlog? Tisti, ki vtakne v besedilo najvec dvoumni fraz, je najboljsi? Drugi je tisti, ki v tekst spravi kar najvec samoglasnikov? In naslednji tisti, ki najde najvec rim na srce? :)

janja pravi ...

Men ni jasno, kako se človek odloči, da bo Werner avtor njegovega komada :S

nta pravi ...

Ok, letos je izstopalo besedilo Neže Trobec. Pa niti ne vem, če je prišla v finale, ker nisem gledala. Slabo za zdravje.

Nina pravi ...

Hugo (in ostali ne-blogger komentatorji), drugič še http:// pred link svojega bloga!

Janja, tudi to je zagonetka, ki presega meje človeškega razuma ... No, mojega razuma :D

Nta, sumim, da je bila tale Neža na vrsti prvi večer, ko sem preskočila večino tekmovalnega dela in si ogledala le rezultate :)

Anonimni pravi ...

Nina, popevkarji delujejo v klanih, zato si med sabo pomagajo. Pišejo si besedila, glasbo, prirejajo koncerte, kamor vabijo drug drugega ipd. Primer je klan Lendero, kjer so tudi Werner, Šulerca, Špikova in preostali mojstri, vanj pa je z Lango, ki je kot Halgato band pravzaprav njegov projekt, padel tudi Lainšček. Podoben klan se zbira okoli Domna Kumra, potem so (nekoč bili) tu Grebli, ki so dolga leta (priznam, na drugem nivoju) obvladovali izbor za Evrovizijo.

Upošteval navodila glede podajanja linka. :)

Nina pravi ...

Nene, Hugo, to so multipraktične agencije :D
Kolikor vem, ima Saška svojo agencijo za glasbeni management. Recimo.

Ampak ... Resno ... Bi si sploh želel podporo takšnega klana? In bi nastopal poleg ljudi, ki "doživeto" cvilijo o lizanju krofov, žganju celo noč (prosto po spominu) ali zvezanih krilih?

Anonimni pravi ...

Hehe, multipraktične.

Jaz osebno seveda ne, množica je nora nanje, oni pa vedo, da so skupaj močnejši, kar je tudi res.

Vsi neljubitelji glasbe multipraktikov smo proti tej mašineriji precej nemočni.

Aelfsciene pravi ...

Nina - nepremostljiv most je bila celo poezija Sanje Grohar, ne popevka ;)

Lainscek ima status umetnika (kot je ze nekdo omenil, je le priznan pisatelj), zato se mu avtomatsko pripisuje, da zna tudi popevkarska besedila pisat. Ime naredi svoje.

Moj najvecji strah in trepet: Karmen Stavec tje za svoj Nanana na dolgo in siroko razlagala, da je globoko besedilo :D In potem to zensce se pise (je pisala?) besedila za druge. Iz njene velike umetniske dusice sta baje prisla tudi Dva policaja Natalije Verboten (pa dvomim, da sem slisala kaj bolj butastega kadarkoli) ... Samo nisem preverila informacije.

Ampak ce sem postena, men je tudi velikokrat opevana Zemlja plese precej slaba s tega vidika ...

Sam jaz sem itak sitnoba v tej smeri :D

Nina pravi ...

Aelfsciene, sumim, da si zamešala Zemlja pleše z Orionom, ki je mojstrski. Strniševe popevke so pač miljaužent svetlobnih let (kako Strniševsko :)) od "poezije" Sanje Grohar :D

Klik za besedilo Oriona

Nina pravi ...

Aja, policaja je zagrešila "agencija" Vlašič :D

Aelfsciene pravi ...

Aja, mea culpa. Ampak 2 policaja sta se vedno butasta :)

Baje da je Zemlja pleše tudi Strniseva. Tako da je imel tudi on kdaj slab dan ;)

Nina pravi ...

Je njegova, ja.

Ampak je pa tudi treba omeniti, da je Strnisa pisal popevke le za denar in ni vanje vlagal posebnega truda :)

Aelfsciene pravi ...

Tako kot danasnji biznis v celoti ;)

Spiko pravi ...

aelfsciene dveh policajev še nisem slišal (tudi ne imeti radia je lahko plus), ampak tko, mimogrede ti "priporočam" za poslušat Kure od Gamsov. It is fu**** annoying.

Anonimni pravi ...

ojla domen a si dobil to sporočilo te mi piši na seksibejba@gmail.com ker ti morem neke nujno povedat sem pa še samska domen takda ne rabiš si iskat punce ok.NUJNO MI PIŠI.HVALA TI ŽE V NAPREJ.PIŠI?

Nina pravi ...

Natyka, a tole je bilo napisano na pravi blog?

natyka pravi ...

nina se bo odpisal ne.Čez kak dolgo pa?Odpiši.Se bo ne odpisal?

Nina pravi ...

Glej, tole je moj blog, na njem je pa zelo malo Domnov ... Če slučajno misliš Kumra, pa resno dvomim, da bo tole prebral ... Ali ti odpisal ...

natyka pravi ...

a mu lahko daš moj email naslov.natalija.brdnik@gmail.com.Prosim te ok.Hvala