6. dec. 2007

Janezevi upognjenci

Pred dobrim mesecem sem se ob enem tistih vecerov, za katere pravimo, da Miklavz piskote pece, odlocila, da bo letos Miklavz prav zares nosil piskote. Domnevala sem, da bo potreboval nekaj pomoci pri peki. Precej jasno mi je bilo tudi, da ne bo prinesel navadnih piskotov, ki bi od pomocnika zahtevali le pravo kolicino, zaporedje in mesanje sestavin (saj veste: simpl ko keks).

Odlocila sem se, kakopak, za janezeve upognjence.

Najprej me je - naivnico - presenetilo dejstvo, da upognjenci niso upognjeni po naravi. Pravzaprav so zelo ravni in je njihov izumitelj ocitno pomislil, da tako dolgocasno ravnih piskotov ne more streci, ker nihce ne bi verjel, da jih je tezko napraviti. Zato jih je se tople in cisto mehke zvil. Da priprava tudi sicer ni cisto enostavna, pove dejstvo, da je en recept predpisoval natanko 7 minut stepanja jajc in sladkorja, drugi pa je predvideval kar pol ure stepanja.

Po precej napornem dnevu v sluzbi sem resno razmisljala, da bi peko piskotov prepustila Miklavzu ali kateremu od njegovih pomocnikov, ki se mu taksne stvari dejansko da poceti (sploh, ce je za to se placan). Potem pa mi je najdrazji sporocil, da je dobil 10 in za taksen dosezek sem se kjub utrujenosti spravila k delu.

12 dag sladkorja je potrebno zmesati s tremi jajci. Da nisem stepala 30 minut, vam je verjetno jasno (menda lahko to povzroci lepljivost). Nato dodamo 10 dag moke. In mesamo. Nastala je lepa penasta masa. Na pomascen in pomokan pladenj (na papir za peko se baje prevec prilepijo) naredimo majhne enakomerne kupcke, ki so dovolj narazen, da se kasneje ne bodo zlepili. Potresemo z janezem. Pecemo toliko casa, da robovi porjavijo. In nato najpomembneje: upogibanje. Kar najhitreje je potrebno piskote ukriviti, saj postanejo krhki, ko se ohladijo. Ovijanja okrog kuhalnice si ne znam predstavljati, zato sem uporabila kar kozarce. Ko se ohladijo, jih je potrebno dobro zapreti, saj sicer postanejo lepljivi.

Ko bodo upognjenci uradno preizkuseni, vam pa povem, ali je pametno moj recept upostevati.

6. 12. 2007 ob 11:30: Ko janeževe upognjence prebereš takole brez šumnikov, so videti nadve notranjepolitično ... Le en preglas je preveč, ampak bomo preživeli ;)

7 komentarjev:

Krfjolca pravi ...

U, tele Janezove upognjence bom pa jaz tudi enkrat preizkusila. Pri nas bo homemade piškotke nosil Dedek Mraz (ker Miklavž ni imel časa in je prinesel samo take stvari, ki se jih da na hitro v trgovini kupit ...). Imam že nekaj receptov zbranih. Moram pa še ugotoviti, kako in kam jih zapakirati, da bo lepo izgledalo.

Nina pravi ...

Baje so super ... Kdo bi verjel tem lažnivcem v naši pisarni?

Aelfsciene pravi ...

Men so bli dobri :( Sam premal jih je blo ... ;) Nalsednjic peci dve noci in pol!!!

Anonimni pravi ...

Potem pa mi je najdrazji sporocil, da je dobil 10 in za taksen dosezek sem se kjub utrujenosti spravila k delu.

Vse bi naredil za piškote, prodana duša :>

Nina pravi ...

Dragonfly, jaz bi jih dala v lesene skatlice. Dobis v obiju ali muellerju.

Aelfsciene, naslednjic vam bom prinesla taksen kup piskotov, da se ne boste videli iz njih ;)

CCfly, ce rabi tako spodbudo za 10-ke, bom pa pekla ;) Skoda, da mene nihce ne spodbuja na tak nacin :)

Spiko pravi ...

A so lažnivci pustil kaj piškotov :D?

Nina pravi ...

Spiko, tole sem pisala, ko se nisem vedela, da ni ostal niti en piskot ... :) Saj pravim, da bom se kdaj pekla :D