7. apr. 2010

Ena o elektronski pošti ...

Ker prejemam na kupe elektronskih sporočil, takšnih in drugačnih, lahko napišem kaj o njih ... Ne verjamem, da bom zaradi tega zapisa dobila kaj dosti manj čudnih sporočil, ampak upam pa lahko, kenede.

Poudarim naj še, da tale navodila ne veljajo za elektronsko pošto med prijatelji ;) No, razen 2. točke ;)

Začnimo na začetku ...

1. E-naslov

Če za komunikacijo preko blogov ali raznih klepetalnih programov, za prijavo na forume in na strani, ki jim ne zaupate preveč, uporabite e-naslov v stilu "princeskatynchika_xxx@domena.com" ali "jstsmsosedovjanez@domena.com", to sploh ni problematično, zdi se mi celo smiselno. Če se prijavite na zaposlitveni oglas (tudi za študentsko delo), napišete pritožbo nad neko storitvijo ali pošljete neko povpraševanje s takimle elektronskim naslovom, pa nikar ne pričakujte, da vas bodo prejemniki jemali resno. Za takšne namene si poskusite pri katerem od ponudnikov brezplačnih elektronskih predalov ali pri vašem ponudniku interneta (če obstaja ta možnost) nastaviti elektronski naslov, sestavljen iz imena in/ali priimka (npr. ime.priimek@domena.com, priimek@domena.com, uporabite lahko tudi npr. začetnico imena: i.priimek@domena.com).

2. Naslovnik

Seveda o tem čivkajo že vrabci, ampak bom ponovila: pošiljanje e-sporočila na stotine (ali desetine) naslovov, ki jih vse vnesete v polje "za" ali "to", ni higienično. Tako prav vsem na tem seznamu pošljete prav vse e-naslove s tega seznama. Če so to prijatelji ali ljudje, za katere je pomembno, da vidijo, komu vse je bilo sporočilo poslano, je situacija malo drugačna. Če pa govorimo o ljudeh, ki se ne poznajo med sabo, ali ne bi želeli, da je njihov e-naslov razposlan na vse mogoče naslove, jih naštejte v polju "bcc" ali "skrita kopija", v polje "za" pa lahko vpišete kar svoj e-naslov. Obstaja še polje "cc" oz. "kopija", vanj pa boste vnesli naslove tistih, ki morajo biti obveščeni o vsebini e-sporočila, niso pa naslovniki.

3. Naslov

Če dobim e-sporočilo z naslovom "NUJNOOOOO!!!!!!", pričakujem, da me bo v njem čakala srce parajoča zgodba s fotko otročka/legla kužkov/kaj podobnega (resničnost navedb takšnih sporočil lahko preverite tule: snopes.com), zato takšen naslov e-sporočila verjetno ni smiseln. Prav tako naj naslov sporočila ne bo "Živjo.", "Rabim pomoč" ali ":)", nikakor pa tega polja ne puščajte praznega (v kupu prejetih sporočil se sporočila brez naslova hitro izgubijo). V naslovu sporočila zelo kratko opišite, zakaj pišete: namesto "Prošnja" zapišite "Prošnja za delo", namesto "Ne dela" napišite recimo "Težava pri prebiranju elektronske pošte", namesto "Kad" lahko napišete "Povpraševanje - kad model št. 12345".

Več pa naslednjič ...

0 komentarjev: