24. nov. 2007

Samo v Sloveniji ...

Na takole sobotno jutro bi clovek z veseljem se malo spal, pa ne gre, ker imajo delavci, ki razbijajo po sosednji hisi, dolocene roke, ki se priblizujejo s svetlobno hitrostjo, hisa pa je zaenkrat se vedno videti le kot gradbisce. Lepo pobarvano gradbisce.

No, ko me vrzejo iz spanja, navadno se nekaj casa obstajam (s tem hocem poudariti, da se nisem sposobna kakega kompleksnejsega pocetja) in buljim tv, ce imam na zalogi kaksen nenaporen film, si seveda pogledam tega. No, filma danes ni bilo in sem prizgala tv in to ravno med (kaksno sreco imam!) reklamami.

Med drugim se v kratkem pripravlja otvoritev trgovine Turbo Limac, ki bo nudila neko super duper krasno storitev. Sem parkrat pogledala, ko je na ekranu pisalo "vec za 9 eur", medtem ko je gospodicna razlagala, da bo storitev na voljo ze od 9 evrov naprej ...

6. nov. 2007

Potrebovala bi napisati nekaj ;)

Meni se zdi povsem samoumevno, pa ocitno ni - danes sem namrec ze drugic zasledila napacno rabo glagola potrebovati.

Glagol potrebovati je prehoden in se lepo poveze s predmetom v tozilniku (koga ali kaj?; mozen je tudi rodilnik, ampak je ze rahlo arhaicen): Potrebujem kup denarja. Sosed potrebuje nov avto. Nikakor pa mu ni vsec blizina nedolocnika: Potreboval sem narediti domaco nalogo. (Pravilneje: Moral sem ...) Potrebovala sem zapisati telefonsko stevilko. (Pravilneje: Morala sem ...)

Seveda pa obstaja nekaj, kar povzroca vso to zmedo: Potrebno je napisati nalogo. (Pravopis sicer priporoca rabo: Treba je napisati nalogo.)

Najpomembnejsa in najbolj ocitna razlika: v prvem primeru smo uporabili aktiv (jaz potrebujem), v drugem pasiv (je potrebno).

Zdaj pa potrebujem nekaj spanja, saj bo zjutraj potrebno zgodaj vstati ;)